Een heel bekende slogan is dat mensen het grootste kapitaal van de onderneming zijn. Dat is helemaal waar. Het is van groot belang dat de mensen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Toch is de praktijk soms weerbarstig en dat is jammer. Gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is het meer dan ooit nodig de juiste kennis en ervaring te hebben en te behouden. Zowel voor het bedrijf als de medewerkers is het belangrijk op zowel de korte en de langere termijn de ontwikkelingen en uitdaging te zien en daarop te anticiperen.

Strategie – Doelen

Een gericht en actief Human Resources beleid vraag allereerst om een heldere strategie en goed uitwerkte doelen.

Communicatie

Vervolgens is communicatie hierover met het huidige personeel essentieel. Het wat (willen we doen in de toekomst?) en het hoe (denken we dit te bereiken?). In mijn ervaring is het meer dan eens verrassend gebleken hoe medewerkers een zinvolle bijdrage in kunnen leveren, naast dat het ook motiverend is om mee te kunnen denken. Mensen voelen zich immers gewaardeerd als hun kwaliteiten gezien worden. Ook de andere kant mag niet onbenoemd blijven. Soms past het naar de toekomst niet meer. Gefundeerde openheid wordt echter gewaardeerd. Onzekerheid niet. En als er vroegtijdig gesproken wordt dan is er vaak voor beide partijen een goede oplossing te vinden. Tijd is een instrument wat goed benut moet worden.

Niet de meest geliefde activiteit van managers en medewerkers is de verslaglegging.  Toch is deze belangrijk. Het maakt over en weer duidelijk wat er wel en niet besproken is en of er nog zaken ongenoemd zijn gebleven of onjuist geïnterpreteerd. Mijn advies: Maakt de medewerker voor dit administratieve proces verantwoordelijk. Naast de al eerder genoemde AVG willen mensen tegenwoordig meestal zelf de regie hebben over hun leven. Talent Management geeft dat. Dat scheelt de manager ook veel tijd en maakt de medewerkers bewust. Het is steeds weer verrassend om te zien hoe objectief mensen naar zichzelf kunnen kijken.

Als u behoefte heeft aan ondersteuning en uitbesteding van de invoering hiervan,
neem dan eens contact op met Freerk Bethlehem.

Telefoon: +31 (0)6 29 57 26 75.
E-mail: info@bethlehemconsultancy.nl